Menu

Jaren 1943-1953, Jaren 2003-2013

Stropdassen enzo

“Stropdassenbriefje” van ons erelid Bob de Jonge uit 1954

Voorwerpen dragen geschiedenis met zich mee. Geef iemand een foto van vroeger en de verhalen komen vanzelf. Dat geldt ook voor een van de traditionele uiterlijkheden binnen het Gooise rugby-wereldje: de stropdas.

Geliefd door de een, gehaat door de ander, maar onvermijdelijk aanwezig in de combinatie “jasje – dasje” bij de min of meer officiële gelegenheden van RC ’t Gooi. Soms gekoesterd als een dierbare herinnering, soms verguisd als een ruilobject dat niemand wilde ruilen.

De nieuwe lustrum-stropdas 2013 

De lustrum-stropdas uit 1978

Natuurlijk is er de stropdas van de eigen club. De laatste loot aan de RC ’t Gooi stropdassen-stam is de 80 jaar stropdas uit 2013. Nog helemaal fris en fruitig, zonder brandgaatjes, slijtage en rare vlekken. Moet zich nog bewijzen in de “harde” rugbypraktijk.

Een eenvoudig “touwtje”: de das van Parkhouse

Dat geldt zeker niet voor de RC ’t Gooi lustrum-stropdas uit 1978. Een typisch tijdsbeeld: breed als een schort en met dezelfde leeuw-met-de-dikke-nek, die nog steeds in de Poort naast de open haard aan de muur hangt. Je moet ervan houden, zullen we maar zeggen.

Een “luxe”, gevoerde stropdas

En dan zijn er de stropdassen van andere clubs uit binnen- en vooral buitenland. Daar zitten vaak de verhalen over trips aan vast, die naarmate ze langer geleden zijn steeds mooier worden… Soms als cadeau ontvangen, soms door ruiling verkregen, soms gewoon gekocht, soms op slinkse wijze “geregeld”.

De smalle, eenvoudige “touwtjes” uit de jaren ’60 contrasteren met de luxere exemplaren – met een heuse voering – van tegenwoordig. Maar dat zegt niets over de emotionele waarde: die kan voor een simpel “touwtje” zelfs groter zijn! Neem bijvoorbeeld de Parkhouse-stropdas, waaraan voor sommigen dierbare herinneringen verbonden zijn. Of  die foeilelijke, uit Polen geïmporteerde smalle roze stropdas van het fameuze 4e team uit de jaren ’80: wie zou ‘m niet willen hebben! By the way: wie heeft er nog één? Die mag hier natuurlijk niet ontbreken!

Badge van de North Petherton Rugby Football Club

Kampioens-vlinderstrik van het 2e team uit 1999, onder een bekende adamsappel

Naast de stropdassen zijn er de “exoten”: de badges, chokers, vlinderstrikjes en dergelijke, die ook de functie hebben om te laten zien wie je bent, of beter tot welk clubje je behoort of wilt behoren. Dat klinkt allemaal vrij serieus, maar we gaan er met een glimlach en een knipoog mee om. En zo hoort ’t ook!

 

Meer hierover weten? Ga naar:

De clubkleuren, het leeuwtje en de naam

Het clubwapen van RC ´t Gooi

Why was he born so beautiful?

Comments are closed.