Menu

Jaren 1993-2003

Op bezoek bij Dick Bouwman (2001)

Door Herman Nijhuis

Erelid en oud-voorzitter Dick Bouwman

Dit is het tweede en laatste deel van het verhaal dat (waarschijnlijk) Herman Nijhuis in maart 2001 in ons clubblad De Scrum schreef. Het gaat over een tweetal eminente ereleden, Ben Hosman en Dick Bouwman. Dit tweede deel gaat over Dick Bouwman.

Dick Bouwman is in 1946 begonnen met rugbyen. Dolf Plat, toen voorzitter en de stamvader van een hele rugbygeneratie, maakte hem dol enthousiast. Dick was een grote zware vent en dus uitermate geschikt voor de scrum, waarin hij ook altijd gespeeld heeft. In 1947 getrouwd met Tonny Streefkerk. RC ´t Gooi was toen één grote vriendenclub en als ik moet verhalen wat zijn “vrienden” op zijn trouwdag hebben uitgevreten, dan is een Scrum van 28 pagina´s niet voldoende.

Samen met Ben Hosman verzorgde hij het clubblad “De Scrum”. Welke voor die tijd zeer regelmatig uitkwam. Veel geld was er niet, dus moest op alles bezuinigd worden. Ben typte de stencils en Dick voorzag deze van luchtige tekeningen. Als dit klaar was, met gezucht en gesteun van “Wat zou het heerlijk zijn als wij eens een Scrum in de bus kregen”, toog men op de fiets naar Jan Hagoort zijn huis, want die had een stencilmachine. Na het vergaren, vouwen en nieten, werden dan de epistels per fiets bij de leden bezorgd. Elke week weer en dat was een hele klus.

RC ’t Gooi halverwege de jaren ’50, op Sportpark Zuid, Bussum. Dick Bouwman, achterste rij, links.

Ben, als secretaris, regelde de wedstrijden en met Dick´s enthousiasme lukte dit vrij aardig, zo ook een demonstratiewedstrijd in Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het toegestroomde publiek verliet teleurgesteld het veld, want men verwachtte grote, zware kerels met helmen en dikke pakken te zien verschijnen en geen dunne aangeklede rugbyers. Toentertijd werden onze rugbyers getraind door Ed Hooykaas. Een uitstekende trainer. Deze was leraar MO, masseur, fysiotherapeut en sportleraar. Hij wist uitstekend atletiek met rugby te combineren, zodat onze spelers over een prima conditie beschikten.

Pa Buchner, februari 1948

In die tijd fungeerde Pa Büchner als coach. Vele malen werden Ben en Dick bij Büchner thuis verwacht om weer eens de oren gewassen te krijgen en opdrachten mee te krijgen. Hij commandeerde zijn zoons, Werner en Dieter, naar boven, want zij hadden op dat moment nog niets met rugby te maken. Voordat zij lopend naar huize Büchner gingen, spraken zij met elkaar af geen opdrachten meer aan te nemen. Volgens Pa Büchner deugde er niets van, hij was echter altijd zo positief in zijn benadering, met gevolg dat Ben en Dick na uren weer buiten stonden met toch weer enige opdrachten. Verdorie, het is hem weer gelukt. Hij heeft weer gewonnen. Maar ja, Pa Büchner was ook zo´n fenomeen op gebied van het rugby en hij wist er alles van.

Bal masqué 1948, aankleding van de zaal

Roemrucht waren ook de feesten van ´t Gooi. Het grote carnavalsfeest in de Rozenboom bijvoorbeeld. De zalen werden opgetuigd met platen board en door Dick beschilderd. Dit soort feesten moest men wel organiseren om de clubkas te spekken, vooral als de penningmeester er weer eens met de kas vandoor was gegaan. Ook had men altijd een gebrek aan vrouwen om het feest op te luisteren. Geen nood. Japie van den Berge werd dan ingeschakeld en kwam prompt met 6 vrouwen aanzetten. Hilariteit alom.

Dick Bouwman

In een tijd dat het erg moeilijk was om teams op de been te brengen is Dick vele jaren voorzitter geweest. Ook andere clubs hadden problemen om teams te formeren, want de andere clubs werden niet zo goed geleid en hingen vaak als los zand aan elkaar. Het was een kleine gemeenschap en meestal wist je alles van elkaar. Doordat de meesten kleine zelfstandigen waren ontstond er een hechte vriendschap, die tot op heden nog steeds voortduurt. Doch net zoals Ben moest Dick door de toenemende drukte in zijn bedrijf stoppen.

Jaren later kwam Loek van Keller met nog twee anderen bij Dick aankloppen met het verzoek om weer voorzitter te worden (de 1e keer was hij het van 1946/1951), aangezien de club alleen maar over jonge mensen beschikte met weinig bestuurlijke ervaring. Dick stemde toe om een ALV in het nieuwe onderkomen “De Poort” bij te wonen, om de zaak een beetje in te kunnen schatten. Hij werd compleet overdonderd, want “De Poort” zat stampvol jonge kerels die wilden rugbyen. Zijn besluit stond praktisch gelijk vast. Voor zo´n geweldige groep wilde hij wel z´n schouders eronder zetten en werd voor de 2de maal voorzitter van RC ´t Gooi (1967/1970).

Voor mij was het weer eens een verrukkelijke rugbymiddag. De verhalen en anekdotes vlogen over de tafel. Vele namen uit onze beginperiode werden genoemd, o.a. Bob de Jonge, Bep van Kooten, gebroeders Schrage, Kareltje Beumer, Willie Roegiest, Peter Maas, Kees Meeuwis, Frans Buys, Henk Ulrici en nog vele, vele andere. De anekdotes zullen wij ook nog eens op schrift stellen.

Meer verhalen uit de oude doos lezen? Ga naar:

Dick Bouwman en Van Gogh

Op bezoek bij Ben Hosman

Rugby in de oudheid

Aardig merkwaardig

Comments are closed.