Menu

Jaren 1933-1943

Nederland-Frankrijk in 1935: “een voortreffelijken sportieven middag”

Officiële mededeling in Sport in Beeld, 12 maart 1935

Spelen tegen één van de Six Nations: welke ambitieuze Nederlandse rugbyer droomt daar nu niet van? Maar tegelijk weet je dat de kans daarop ongeveer even groot is als dat Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Toch is dat niet altijd zo geweest. In 1935 speelde het Nederlandse rugbyteam tegen Frankrijk. Ze wisten maar liefst 11 punten te scoren! Maar de Fransen helaas een paar meer…

In Sport in Beeld van 12 maart 1935 deelde het bestuur van de Nederlandse Rugby Bond officieel mede, dat er twee belangrijke interlands aan zaten te komen. Krap drie weken later, op 31 maart zou er in Antwerpen tegen België worden gespeeld. En weer drie weken later, op 22 april in Amsterdam tegen niets minder dan Frankrijk. Frankrijk B weliswaar, want anders zou het krachtsverschil wel héél erg groot worden. Maar toch: Frankrijk! Het bondsbestuur deed een beroep op de clubs om alle wedstrijden van het overeengekomen wedstrijdprogramma ”alle in goede orde en saamhorigheid” te spelen. Blijkbaar was dat niet vanzelfsprekend.

 

Moment uit wedstrijd Nederland-Frankrijk B 11-66, 22 april 1935 in Bussum (Sport in Beeld)

De belangrijkste hobbel op weg naar de wedstrijd tegen Frankrijk was de ontmoeting met België. “We winnen met 8-6” schreef Sport in Beeld daarover op 2 april 1935.

Beerschot stadion in de jaren ´20

Voor 5000 toeschouwers (!) in het Antwerpse Beerschot stadion scoorden de Belgen twee try’s, die niet werden geconverteerd. In de tweede helft deed Nederland hetzelfde, echter één try werd wel geconverteerd. Dat leverde de eindstand van 6-8 in het voordeel van Nederland op. “Vooral tegen het eind zeer hard gespeeld van beide zijden. Doch zeer plezierige en sportieve wedstrijd”, vermeldt het verslag in Sport in Beeld.

De selectie van het Nederlands team tegen Frankrijk (Nieuwsblad voor Friesland, 17 april 1935)

Er was dus reden voor enig voorzichtig optimisme. Zeker in aanmerking genomen, dat 5 vaste krachten er in de wedstrijd tegen de Belgen niet bij waren. Het Nederlands vijftiental bestond in deze wedstrijd uit 2 spelers van RC Eindhoven, 4 Delftenaren, 5 ARVC´ers, 3 spelers van AAC en één Hagenaar. Dus geen enkele speler van de Gooische RC, zoals het twee jaar oude RC ´t Gooi toen nog heette. Terwijl die nu juist de komende interland tegen Frankrijk B zou gaan organiseren.

Op tweede Paasdag 1935 was het zover. Niet in Amsterdam, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in Bussum. De organisatie lag in handen van “den enthousiasten heer Kruissink“, zoals Sport in Beeld op 23 april GRC-voorzitter Henk Kruissink (29 jaar oud) karakteriseerde.

Evaluatie Piet Beishuizen, Sport in Beeld, 23 april 1935

“Men moet den wedstrijd Nederland-Frankrijk B. die Paasch-Maandag een opgewekt en talrijk publiek in het Bussumsche sportpark bracht, niet zoozeer als een belangrijk strijd-evenement beschouwen. Per slot van rekening spelen de Franschen al veel en veel langer rugby… Het is waarachtig al mooi genoeg, dat wij een 15-tal jonge kerels wisten te verzamelen, die zich ijverig en enthousiast weerden. Ze moesten een 66-11 overwinning over de grenzen laten gaan (…). Was het resultaat in cijfers voor Nederland dus verre van gunstig, uit propagandistisch oogpunt was er sprake van een voortreffelijken sportieven middag” vond Sport in Beeld.

Nederland en Frankrijk speelden twee jaar later beide in het internationale rugbytoernooi ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Parijs, in oktober 1937. Maar daarin ontliepen de landen elkaar. Frankrijk won de finale met 43-5 van Italië. Nederland verloor de strijd om de vijfde plaats tegen België met 20-3 en werd zo zesde en laatste. En voor de volledigheid: Duitsland werd derde en Roemenië vierde. Deze uitslag geeft het krachtsverschil tussen Nederland en Frankrijk goed weer. Wat dat betreft is er vandaag de dag weinig veranderd!

Meer weten over deze periode? Ga naar:

De wereld van januari 1933

Naar Düsseldorf (1936)

De eerste interland na de oorlog (1945)

Nederland-Tsjechoslowakije (1946)

Comments are closed.