Menu

Jaren 1933-1943

Naar Düsseldorf: de eerste buitenlandse trip (1936)

In de loop van haar 85-jarig bestaan heeft RC ´t Gooi heel wat buitenlandse clubs ontvangen en bezocht. De allereerste buitenlandse trip ging naar Düsseldorf. Dat was in 1936. Hoe ging dat in z´n werk? Een verhaal aan de hand van oude krantenberichten.

Foto wedstrijd ARVC-Rapid ´04 3-6 op 2e kerstdag 1932. Men heeft zich in de locatie vergist, dat was Sportpark Zuid in Bussum (Revue der Sporten).

ARVC-Rapid ´04 3-6 op 2e kerstdag 1932 in Bussum (De Bel, 27-12-1932)

Düsseldorf stond letterlijk aan de wieg van RC ´t Gooi. Op 2e Kerstdag 1932 werd er in Bussum een demonstratie-rugbywedstrijd gespeeld tussen het Amsterdamse ARVC en het Duitse Rapid ´04 uit Düsseldorf. De Duitsers wonnen met 6-3. Eerder hadden ze al met 9-3 van het Amsterdamse AAC gewonnen. Mede als gevolg van die demonstratiewedstrijd werd in Bussum zo´n drie weken later RC ´t Gooi opgericht. Ook later in 1933 en in 1934 waren er contacten tussen Nederlandse clubs en de rugbyers uit Düsseldorf.

De Gooi- en Eemlander van 13 oktober 1936 over de trip naar Düsseldorf.

Geen wonder dus, dat de eerste buitenlandse trip van de Gooische RC – zo heette RC ´t Gooi toen nog – juist naar Düsseldorf ging. Op uitnodiging van Fortuna ´95 werd er op zondag 11 oktober 1936 deelgenomen aan een ontmoeting in het Düsseldorfse Rhein Stadion. De Gooische RC stapte in de bus voor een reis van zo´n 5 ½ uur met een volledig eerste XV-tal. Aan de ene kant was er optimisme over de Gooise kansen “gezien de momenteele speelsterkte der Gooische”. Aan de andere kant was er de pessimistische gedachte, dat “het Duitse rugby op een hoger peil staat dan het Nederlandse, dus zullen de Gooiers zonder twijfel met een nederlaag huiswaarts keren”. Een schoolteam van leerlingen van de Gooische HBS en het Drafna Lyceum ging mee. Ze zouden spelen tegen een team van scholieren uit Düsseldorf en Keulen. Verder gingen er de nodige supporters mee om de Gooische RC en de Bussumse scholieren te ondersteunen. Men verwachtte, dat deze ervaring van grote waarde zou zijn voor het Gooise rugby.

De Gooi- en Eemlander van 13 oktober 1936 schreef er het volgende over.
Na een lange reis per bus betraden de Gooische Rugby´ers in hun nieuwe shirts, donkerblauw met lichtblauwe band over de breedte, te Düsseldorf het veld. Nadat de Hollandsche captain Kruissink aan den Duitschen captain bloemen had overhandigd, trapte ´t Gooi af. Direct ontspon zich een forsche strijd, waarbij de Duitschers in de meerderheid waren. Enkele fraaie uitvallen der Hollanders, o.m. van den fullback Van Heijningen, leverden geen resultaat op. De Duitschers slaagden er in 4 tries te maken, waardoor de rust met 12-0 inging.

Het Düsseldorfse Rhein Stadion in 1926.

Na de rust kwamen de Gooiers er meer en meer in. Hoewel de Duitschers er in slaagden nog een try te maken, was van een overwicht geen sprake meer. Enkele minuten voor ´t einde wisten de Gooiers een try te maken, welke op keurige wijze in een goal werd omgezet. Hadden de Hollanders wat meer rust gehad na aankomst, dan zou de stand stellig nog mooier zijn geweest. Een 15-5 uitslag mag er echter ook wezen.

Na dezen wedstrijd kwam de wedstrijd Duitsch Jeugd-15-tal tegen Gooische H.B.S. en Drafna Lyceum. Van beide zijden werd goed gespeeld. De Gooiers hadden gedurende den geheelen wedstrijd een zeker overwicht. De Duitschers speelden kort en forsch. Met een verdiende 16-5 stand voor de Gooiers kwam het einde. Een mooi resultaat met veel beloften voor de Rugby-sport in Holland, in het bijzonder voor het Gooi”.

Daarna volgde de slotwedstrijd Düsseldorf-Keulen (0-11). Die werd door Gooispeler Schragen geleid. Best lastig, omdat de Duitse spelregels op sommige punten van de Nederlandse afweken. Na afloop bleven de deelnemers nog enige uren gezellig bijeen in het clublokaal van Fortuna ´95 in het centrum van Düsseldorf. Afgesproken werd, dat Fortuna in januari of februari 1937 een wedstrijd in het Gooi zou komen spelen. De Keulse club zou in april op bezoek zou komen. De internationale kennismaking was blijkbaar van beide kanten goed bevallen.

Fortuna Düsseldorf 1895 bestaat in 2018 nog steeds, als voetbalclub in de tweede Bundesliga. De club kent daarnaast de afdelingen handbal, hardlopen en triatlon. Rugby werd er gespeeld in de periode 1931-1938.

Meer weten over buitenlandse trips van RC ´t Gooi? Ga naar:

Brussel 1946

Parijs 1950

Hannover uit en thuis (1962/1963)

One Comment

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *