Menu

Jaren 1983-1993

Jacques van der Velden en de nalatenschap van RC Leerdam

Rob Develing, Peter de Graaf en Jacques van der Velden demonstreren handenschudden-voor-gevorderden bij het aanbieden van een al even onpraktische yard of ale in 2011

Net het in memoriam gelezen bij het overlijden van Jacques van der Velden. Dat is toch extra schrikken, als er een generatiegenoot overlijdt. We schelen maar enkele jaren. Jacques was een van die maten met wie we mooie herinneringen deelden aan het roemruchte derde, later vierde team uit de jaren ´80 en ´90 van de vorige eeuw (als je ´t zo opschrijft klinkt het als wel érg lang geleden…). Met z´n zwager Rob Develing was Jacques een van de vaste waarden in dit onvergetelijke team.

Maar natuurlijk was dat pas na de opheffing van RC Leerdam in 1986. Die club was opgericht in 1974, tijdens de “geboortegolf” van nieuwe rugbyclubs, in de eerste helft van de jaren´70. Dat we uit de boedel van Leerdam werden bedeeld met de langste rugbypalen van Nederland zegt wel iets over de relatie tussen Leerdam en ´t Gooi. Die was zonder meer goed. Wat Jacques via de Scrum te melden had over die lange palen vind je in een apart pdf-bestand: De langste pal;en vam Nederland . Op ´t veld waren we pittige tegenstanders, na de wedstrijd werd de derde helft enthousiast samen gevierd. Beide clubs hebben verder gemeen, dat het echte familieclubs waren, in de zin dat de een z´n zus met de ander getrouwd was.

De langste doelpalen van Nederland, met bovenin het rood-wit van RC Leerdam

Dat de laatste Leerdam-Mohikanen voor de overstap naar RC ´t Gooi kozen, was verrassend gezien de afstand tussen beide clubs. Er waren andere clubs dichter in de buurt van Leerdam. Maar de mentaliteit bij ´t Gooi sprak ze zo aan, dat ze de extra kilometers graag voor lief namen. Vijf Leerdammers kwamen er over, volgens Hans van den Bovenkamp. Jacques en Rob zijn al genoemd, de anderen waren Casper Trommelen, Theo Horsthuis en… wie was nou die vijfde?

Stropdas RC Leerdam

Met Jacques heb ik in 2018 een poging gedaan om voor onze historische website “the story of RC Leerdam” te schrijven, maar dat is er nooit helemaal van gekomen. Eén van de herinneringen die ik daarin had willen verwerken is de ontroerende scene, waarbij het Gooise touringteam – met Jacques en Rob in de gelederen – ergens in Engeland, op een druilerig parkeerterrein, door Jacques werd verrast met de overgebleven RC Leerdam-stropdassen. Opdat Leerdam nooit vergeten zou worden. En hetzelfde wensen we ook de herinnering aan Jacques van der Velden toe.

Jacques en Rob in zwart/wit

Om niet al te weemoedig te eindigen – dat zou Jacques vast niet gewild hebben – nog even twee losse feitjes over RC Leerdam. “Onze” Louis van Keller is daar een aantal jaren trainer geweest. En ze hadden een clubblad met de wonderlijke, intrigerende naam: “Een zakje paprikachips graag!”.

Jacques van der Velden was 75 jaar oud, toen hij op 26 augustus 2021 in Leerdam overleed.

Reactie van Eric Cornelissen, 14 september 2021:

Mooi stukje! Goede herinneringen aan Leerdam. Ik mocht er mijn eerste wedstrijd spelen en de laatste avond van Leerdam had Jack mij als chauffeur gecharterd. Jammer dat Jacques er niet meer is.

Meer lezen over andere clubs dan RC ´t Gooi? Ga naar:

Paul Béchet met z´n alpinopet

Pogingen om in Hilversum een rugbyclub op te richten

Kampioen in 1952…?

Comments are closed.