Menu

Jaren 1923-1933

Het lijkt wel rugby

Ds. William Webb Ellis

Als het spel bij een voetbalwedstrijd wat fysiek wordt, wordt er wel gezegd “het lijkt wel rugby”. En dat is dan – vreemd genoeg – niet als een compliment bedoeld. Omgekeerd: als het op een rugbyveld een doodenkele keer eens wat minder sportief verloopt wordt er wel gezegd “het lijkt wel voetbal”. En dat is zéker geen compliment… Vooroordelen, misverstanden en legenden geven smaak aan de manier waarop er tegen onze sport wordt aangekeken. En: soms heet het rugby, maar heeft het toch niets met een ovale bal te maken. Over vooroordelen en misverstanden die iets, weinig of niets met rugby te maken hebben.

Rugby School vanaf het rugbyveld

Rugby ontstaanslegende

Het begint met William Webb Ellis (1806 – 1872). Deze dominee was in zijn jeugd leerling van de Rugby School. Hij zou volgens de legende in 1823, als zeventienjarige, de “uitvinder” van de rugbysport zijn geweest. Inmiddels is “iedereen” het er wel over eens, dat dit verhaal meer met geloof te maken heeft, dan dat er bewijzen voor zijn. En dat past dan weer mooi bij het beroep van dominee.

American football

American football

American football ziet er oppervlakkig beschouwd ongeveer uit als rugby, maar is een heel ander spel, met een andere geschiedenis. Rugby speel je zonder noemenswaardige bescherming, terwijl footballspelers een metalen helm en lichaamsbescherming dragen. Om maar eens één belangrijk verschil te noemen.

Rugby Radio Station

Als er over rugby gesproken wordt is het handig als je weet waar het over gaat. Wordt de stad Rugby bedoeld? Gaat het over de Rugby School? Of toch over het Rugby-radiostation? Dat laatste verzorgde in het verleden o.a. de scheepvaartberichten. Informatie over de verblijfplaats van schepen, bestemd voor het thuisfront. En via radio en kranten bekendgemaakt.

Automerk

Niet zo bekend is dat Rugby ooit ook een automerk was. Wikipedia meldt hierover (ingekort) het volgende. Rugby was een automerk, geassembleerd door de Durant Motors Company uit New York. Het voertuig was identiek aan Durant’s Star-auto. De naam Star viel in het Britse Gemenebest onder copyright van de Star Motor Company. Daarom wees Durant Motors de naam Star toe aan bepaalde exportmarkten.

Rugby auto

Rugby bedrijfswagen, de Model F uit 1924

De Rugby werd vanaf 1923 gebouwd op basis van de Star-auto. In 1928 eindigde de productie, samen met die van de Star. De naam Star veranderde in Durant. Alle geëxporteerde viercilinder Durants droegen de Rugby-naam tot het einde van de Durant-lijn in Canada in 1932. Ook waren er bedrijfswagens op de markt, op basis van de Rugby.

Meer opvallende weetjes over rugby lezen? Ga naar:

Douwe Doos Rugby Rariteiten 1 – 5

Douwe Doos Rugby Rariteiten 6 – 10 

Douwe Doos Rugby Rariteiten 11 – 15

Douwe Doos Rugby Rariteiten 16 – 20

Comments are closed.