Menu

Jaren 1943-1953

Het album van Werner Büchner

Geheel onverwacht werd er enkele dagen geleden een fotoalbum in De Poort afgeleverd. Het was eigendom geweest van Werner Büchner, zoon van “pa” Büchner en broer van Dieter Büchner. Beide zonen speelden in de jaren ’40 en ’50 bij RC ’t Gooi en in het Nederlands team. Hun vader was in die na-oorlogse jaren een bevlogen en geliefde trainer/coach. Hij werd tot erelid van onze club benoemd.

Einde seizoen ’48-’49; 2 Gooiteams bij sevens-toernooi in Bussum. Dieter Büchner, achterste rij links, Werner Büchner, achterste rij, derde van links. Let op de grasmat: wat een knollenveld!

Vrouwelijke belangstelling bij Gooi-Anderlechtois (0-26) op 14 april 1946 in Bussum

In het album zitten foto’s uit de jaren 1945 tot en met 1956, bekende en onbekende. En het mooie is: ze zijn op tijdsvolgorde ingeplakt en er is informatie bijgeschreven. Bij welke gelegenheid de foto genomen is, op welke datum en op welke plek bijvoorbeeld. Dat is wat de foto’s met elkaar verbindt. Zo kan er uit los zand een samenhangend verhaal ontstaan. Volgens de dochter van Werner – Tania Büchner, degene die het album beschikbaar stelde – was haar moeder “van de feiten”. Zij is degene die de feiten aan de foto’s verbond. Waarvoor hartelijk dank!

Parijs B-Holland (30-3), 23 april 1950, in de houding voor de volksliederen, gespeeld door een echt muziekkorps.

Waar gaan die foto’s uit het album zoal over? Nou, bijvoorbeeld over de eerste naoorlogse Nederland-België op 23 december 1945. En over de legendarische sneeuwwedstrijd van 2 maart 1946 in Brussel. Over twee Gooiteams die in 1947 in Brussel speelden tegen RC Anderlechtois en RC Schaerbeek. Over de komst in 1948 van de Collegiate Old Boys uit Liverpool met o.a. verschillende jeugdteams. Over de trip van “Holland” (uitsluitend bestaande uit spelers van AAC en RC ’t Gooi) naar de Franse hoofdstad in 1950 om daar tegen Parijs B te spelen, compleet met muziekkorps en volksliederen. Over de trip naar Hannover in 1951. En over de komst naar Bussum van de Old Lutonians in 1956. Alle afbeeldingen bij dit artikel komen uit Werner’s album.

De toss voor RC ’t Gooi-Old Lutonians, 2 april 1956, 0-24 te Bussum. Aanvoerder Werner Büchner staat links.

Met het “nieuwe” materiaal kunnen bestaande verhalen worden aangevuld en nieuwe geschreven. Dat gaat vast gebeuren maar kost “even” tijd. Intussen zijn de foto’s uit het album van Werner gascand en is het album weer terugbezorgd bij dochter Tania. Met veel dank voor het uitlenen!

Heb je zelf ook foto’s en ander historisch materiaal over RC ’t Gooi ? Denk er dan eens over na of je dit wilt uitlenen (om te laten scannen) of schenken aan de club. Zo ja: stuur een berichtje naar ddi@live.nl. Je maakt er veel mensen blij mee!

Meer lezen over historisch RC ’t Gooi-beeldmateriaal? Ga naar:

Het plakboek van Jack

René van Latum’s rugby-herinneringen

Rugbyer en fotograaf Pim Westerweel

Comments are closed.