Menu

Jaren 1953-1963, Jaren 1963-1973

Henk van Zalinge: snelle auto´s en lage tonen

Sommige Nederlandse rugbyers waren BN´ers nog voordat dit een bekend begrip werd. Dat geldt bijvoorbeeld voor RC ´t Gooi-lid Bep van Kooten, oprichter en eerste commandant van het regiment Stoottroepen. Een andere was Henk van Zalinge. Hij was lid van RC ´t Gooi en heeft tegenwoordig z´n ”eigen” Wikipedia-pagina.

Achter: Cor de Rie, Dieter Buchner, Dick Bouwman, midden: Witte van Heijningen, Kees Meeuwis, Dolf Plat, Henk van Zalinge, Wim Klink, Paul Engelblik, vooraan: Rein Koopmans, Henk Ulrici, Jaap Klasema, Ben Hosman, Louis Hosman, Bob Lenderink

Henk van Zalinge staat midden op een foto uit 1983, omringd door oud-spelers, die afgekomen waren op de reünie bij het 50-jarig bestaan van RC ’t Gooi. En waarschijnlijk waren ze ook wel nieuwsgierig naar het toen nog hagelnieuwe clubhuis. Aan de lachende gezichten zie je, dat ze het prima naar hun zin hadden. Op de ledenlijst van 20 juni 1944 staat, dat Henk van Zalinge woonde op de Gooilandseweg 1 in Bussum. Bij het feest ter gelegenheid van het 12 1/2 jarig bestaan in 1945 werd hij zelfs opgevoerd als voorzitter van RC ’t Gooi, die waarderende woorden sprak over mede-feestvarken Jan Hagoort. Maar of dat klopt kan worden betwijfeld: er zijn elders geen aanwijzingen daarvoor gevonden.

Over Henk van Zalinge als rugbyer weten we niet zo veel. Hij staat vermeld in de opstelling van het Gooi-team dat op 8 april 1941 in Leiden een demonstratiewedstrijd speelde tegen de Rotterdamsche RC. Hij speelde in de driekwarten, naast o.a. Henk Ulrici. Deze wedstrijd werd gefloten door Gooi-oprichter André Talboo, destijds tevens oprichter en voorzitter van de Leidsche RC-in-oprichting.

Wat maakt het leven van Henk van Zalinge tot een interessant verhaal? Wikipedia biedt hiervoor een goede basis, die we grotendeels overnemen. Van Zalinge werd geboren in 1922 als zoon van een rubbermakelaar en groeide op in Bussum. Hij volgde het lyceum, studeerde indologie, maar brak zijn studie af en verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk. Hier volgde hij een opleiding werktuigbouwkunde, waarna hij zich specialiseerde in de autotechniek.

Wim Roldanus vóór de DKW van Henk van Zalinge in 1956.

Hij keerde naar Nederland terug en werd actief in de autosport. Omdat hij weinig geld had bouwde hij een oude Alfa Romeo om tot sportwagen die hij de naam Hirondelle (zwaluw) gaf. Van Zalinge bouwde nog diverse andere Hirondelles. Op 21 mei 1956 won hij in een Hirondelle op het circuit van Zandvoort. Later legde hij zich toe op het tunen van motoren. Als motortuner maakte hij in de jaren vijftig en zestig faam met tweetaktmotoren.

Rob Slotemaker, Ben Pon, Henk van Zalinge en prins Bernhard.

In 1955 richtte hij samen met Rob Slotemaker de Autorensportschool Zandvoort op, die hij na het overlijden van Slotemaker in 1979 voortzette met Dick van Iperen. In 1963 benaderde hij DAF met een idee voor een racewagen met Variomatic. De Brabham-DAF die hieruit ontstond werd gereden door Gijs van Lennep, echter zonder veel succes. Van Zalinge maakte in de jaren zestig als coureur deel uit van Racing Team Holland. In 1964 nam hij met Ben Pon in een Porsche 904 deel aan de 24 uur van Le Mans. Ze eindigden als tweede in hun klasse en als achtste in het eindklassement. Eind jaren zestig stopte hij met racen.

Sting bespeelt de Van Zalinge bas.

 

 

Van Zalinge speelde contrabas en leerde volgens eigen zeggen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bussum van zigeuners hoe je zo’n instrument moest bouwen. In de jaren zeventig ontwikkelde hij een elektrische contrabas, waarbij de klankkast grotendeels was weggelaten. Van Zalinge vroeg in 1978 op zijn ontwerp een Amerikaans patent aan, dat in 1981 werd verleend. Tussen 1979 en 1982 bouwde hij ruim 50 elektrische contrabassen. Fabrieksmatig werden er nog zo’n 200 stuks gebouwd naar zijn ontwerp. In Europa werd het instrument Van Zalinge bass genoemd; op de Amerikaanse markt sprak men van de Z-bass. Bekende bespelers waren o.a. Niels-Henning Ørsted Pedersen, Stanley Clarke en Sting.

De zaak van Henk van Zalinge op het industrieterrein in Naarden.

Oud-Gooispeler Arnold de Wolf vertelt: ”Ik heb Henk van Zalinge niet gekend in rugby-verband, wel als auto-man. Hij was een BN-er en had op het industrieterrein van Naarden, vlak bij mijn eerste gebouwtje, een garagebedrijf waar ik ooit een Alfa Romeo heb laten tunen. Hij liet me toen ook die hele speciale bas zien waarvan ik meende dat hij er redelijk veel succes mee had. Ik herinner me hem als een aimabel mens, die naast het muzikale ook het auto tunen in de vingers had”. Henk van Zalinge overleed op 5 februari 2006 in het Franse Opio op 83-jarige leeftijd.

Op Youtube staat een filmpje van Ed van der Elsken, met zijn DKW op weg naar de werkplaats van Henk van Zalinge. Alleen al voor het typische DKW-geluid..!

Meer lezen over rugbyende BN´ers? Ga naar:

Bep van Kooten

Frans Buys

Alexander Orlow

Comments are closed.