Menu

Jaren 1983-1993

Fred Bakker, alias Fred Vet, de man met de pet

In 2001 verscheen in De Scrum een serie verhalen over de achtergronden van de verschillende trofeeën die jaarlijks bij RC ’t Gooi worden uitgereikt: de Kakebeker, de Ernst Sandtmann Bokaal, de Hand Off Trofee en de Fred Bakker Trofee. Over die laatste trofee – bestemd voor niet(spelende)-leden, die zich belangeloos voor de club inzetten – schreef Herman Nijhuis in De Scrum van augustus 2001 het volgende.

Fred Bakker op de tribune van Twickenham bij de finale van de Middlesex Sevens in 1981

Het zal zo’n jaar of twintig geleden zijn dat Fred Bakker door Marcel Jacobs, het kleine broertje van Peter en Ton, meegenomen werd naar de oude Utrechtse Poort om de sfeer eens te proeven. Nou, die sfeer was zodanig, dat Fred niet meer bij ’t Gooi was weg te slaan. Helaas door een ooghandicap, links min elf en rechts min dertien of omgekeerd, dat weet ik niet precies meer, kon en mocht hij geen rugby spelen.

Als de dag van gisteren kan ik mij de eerste kennismaking met Fred herinneren. Zijn gevatte antwoorden en droge humor en ludieke opmerkingen zullen mij altijd bijblijven. Ook zijn inzet voor z’n cluppie ’t Gooi was formidabel. Overal maakte hij reclame voor onze sport en onze vereniging. Of dat nu in Parijs of in Londen op Twickenham was, het maakte niet uit. In het Parc des Princes werd een wedstrijd gespeeld tussen Frankrijk en ……, weet ik niet meer. Wat ik wel weet is dat het toentertijd nog bestaande RC Leerdam met 20 man zou meegaan. Deze belden op het allerlaatste moment af, zodat wij met 20 kaartjes in onze maag zaten. Geen probleem, Fred nam de kaartjes en ging 4 meter voor de kassa de kaartjes aan de wachtende Fransen verkopen. Hij sprak geen woord Frans, maar met een big smile op zijn gezicht raakte hij deze kaartjes allemaal kwijt. Leuk drinkgeld.

De jeugdgroep voor vertrek naar de finale van de Middlesex Sevens in 1981 voor de Utrechtse Poort. Geheel links: Pieter Luteyn. Jan Erber, Bert van Eiken, Mark van Eyck, Olivier Scheltema, Herman Nijhuis, Eric Luteyn, Fred Scholten, Vitus de Veth, Job Völker, Fred Bakker

Of die keer dat Vitus de Veth en ik Fred meenamen naar een wedstrijd in Parijs. Na de wedstrijd moesten wij Fred ook iets cultureels bijbrengen, dachten wij. Dus alle bijzondere gebouwen langs getoerd, maar veel interesse toonde hij niet. Totdat wij op de Champs Elysées kwamen, hij veerde op en riep: “Kijk, hier is Jan Jansen in de Tour op z’n bek gegaan!”. Wij hebben het toen maar opgegeven.

Vlagvertoon op de ‘Holy Ground’ van Twickenham door Mark van Eyck en Fred Bakker

Ondanks zijn ooghandicap heeft hij wel een jeugdscheidsrechter cursus gevolgd, om de jeugd van ’t Gooi te kunnen fluiten. Ten eerste omdat er altijd een gebrek aan jeugdfluitisten was en ten tweede omdat hij vond dat er niet goed gefloten werd. Fred, of liever Fred Vet, want hij zorgde voor de kroketten en de ballen gehakt, was een zeer aimabele persoonlijkheid en droeg ’t Gooi een warm hart toe. Tot die noodlottige avond van 8 juni 1986, toen hij door een auto ongeluk om het leven kwam.

Jaarlijks wordt hij nog door onze club herdacht door middel van de Fred Bakker Trofee. Het seizoen 2000-2001 is deze uitgereikt aan Willem van Eijck. En terecht. Want ook Willem, als teammanager van het 1ste, zet zich in de geest van Fred geheel belangeloos in voor RC ’t Gooi.

1981-05-09 Middlesex Sevens-05

Pieter Luteyn staat, zittend: Jan Erber, Eric Luteyn, Job Völker en op de tweede rij Fred Bakker en Fred Scholten

Tot zover Herman Nijhuis in 2001. En dan nu Fred Vet zelf aan ’t woord. Hij schreef – in droogkloterig-humoristische stijl – in De Scrum van juni 1981 deel 1 van het verslag van deze trip. Het beloofde deel 2 hebben we niet gevonden.

1981-06 Scrum Middlsex sevens jeugdtrip-01

Op weg naar Twickenham. Jan Erber draagt de bierkoffer. Op weg naar Twickenham. Jan Erber draagt de bierkoffer.

1981-06 Scrum Middlsex sevens jeugdtrip-02

1981-05-09 Middlesex Sevens-09

Zonnige terugreis, met Olivier Scheltema, Job Völker, douanebeambte 1, Eric Luteyn, Fred Bakker, douanebeambte 2, Herman Nijhuis, Hans van Eiken

 

Comments are closed.