Menu

Jaren 1943-1953

De eerste interland na de oorlog: Nederland-België in 1945

In de laatste oorlogsjaren kwam er van rugby spelen weinig terecht. Maar op zondag 23 december 1945 vond de eerste naoorlogse rugby-interland plaats: Nederland-België. Op Sportpark Zuid in Bussum en georganiseerd door RC ’t Gooi.

Het Nederlands team, met o.a. van links af, 1e Joop van Vught (AAC), 3e Piet Dijkman (toen nog ARVC, later ’t Gooi), 6e Walt Jongman (’t Gooi), 7e Ben Hosman (’t Gooi) en uiterst rechts Hans van Swol (AAC)

En dat was niet de enige Gooise inbreng bij deze wedstrijd, want de Gooiers Walt Jongman en Ben Hosman speelden mee in het Nederlands team en ook Piet Dijkman (toen nog ARVC, later RC ´t Gooi) deed mee. Gooier Kees Meeuwis was als bondsofficial aanwezig. Scheidsrechter was de fameuze monsieur Paul Béchet, werkzaam op de Franse ambassade in Den Haag en naamgever van het bekende bekertoernooi.

Ben Hosman, Walt Jongman en Piet Dijkman bij een line out

In de eerste helft vielen de Belgen aan. Dankzij stug verdedigen van de Nederlanders duurde het een half uur voor de Belgen de eerste try drukten: 0-3. In het begin van de tweede helft scoorde Nederland tegen via een try van Piet Dijkman (3-3). Nederland was nu de aanvallende partij, met een try van AAC’er Reijnders als gevolg (6-3). Zo’n 10 minuten voor het einde van de wedstrijd benutte die zelfde Reijnders een penalty kick, waardoor de stand op 9-3 kwam. De Belgen wisten nog tegen te scoren, maar dat bracht de Nederlandse overwinning met 9-6 niet meer in gevaar.

Le Poole (DSRC), vallend: Walt Jongman (’t Gooi), springend: Ben Hosman (’t Gooi)

Het krantenverslag heeft het erover, “dat er slechts een 2000 enthousiaste toeschouwers getuige zijn geweest van dezen uiterst spannenden en sportieven strijd”. Maar het weer was ook niet zo best…

Walt Jongman en Rie Hosman worden bediend

Na afloop was er een “intiem diner” in hotel Jan Tabak. Geen idee, wat je je bij “intiem” moet voorstellen, met minstens dertig rugbyers plus de nodige aanhang. De meeste kranten besteedden er de volgende dagen weinig of geen aandacht aan. Als ze er al iets over schreven, dan meestal alleen de uitslag. “De bekende tennisspeler en voetballer Hans van Swol speelde eveneens mede”, wist De Waarheid nog te melden.

Maar Het Limburgs Dagblad had een paar dagen later veel belangrijker nieuws. Over “rugby” met Edammer kazen…

Zie ook:

Vlak na de oorlog: 12 ½ jaar RC ‘t Gooi (1945)

Nederland-Tsjechoslowakije (1946)

 

Comments are closed.