Menu

Jaren 1943-1953

Het bal masqué van 1948

In 1948 bestond RC ´t Gooi 15 jaar. Met een bal masqué werd het derde lustrum uitbundig gevierd. Een verslag aan de hand van oude Scrums en foto´s.

Pa Büchner, februari 1948

“Iedereen moet helpen dit feest te doen slagen, dat is een erezaak”, schreef de fameuze pa Büchner naar de leden van de club. Maar daar bleef het niet bij, hij had ook praktische suggesties: “Je kunt als apache of als roverhoofdman komen. Je kunt ook in een Hollandse folkloristische klederdracht komen, je kan een fez op je hoofd zetten en een turban (hij bedoelde waarschijnlijk een tulband) ombinden”.

Ook Jacques Bergerac (zou daar misschien Jaap van den Berge achter zitten?) kwam met kledingadvies voor het bal masqué:

Op zaterdag 7 februari 1948 zou het festijn plaatsvinden, in maar liefst drie zalen van hotel De Rozenboom in Bussum, van 9 uur ´s avonds, tot 4 uur ´s nachts. Toegang 2 gulden voor leden, 2,50 voor niet-leden. Daarvoor werd niets aan het toeval overgelaten. Er werd een affiche gemaakt en Dick Bouwman leefde zich uit om de zalen van de Rozenboom een oosters aanzien te geven. Kijk maar:

De feestvierders deden hun best. Ze waren met zo´n 70 personen komen opdagen, tellen we op de groepsfoto.

De verkleedkisten waren geplunderd, ze kwamen allemaal verkleed en heel verschillend. Velen droegen een masker.

De stemming was opperbest, aan de foto´s te zien.

Feestvierders zittend op de grond wekken de indruk dat ze als toeschouwers naar een optreden of misschien wel verschillende optredens kijken. Misschien is dat wel de reden, dat Bob Lenderink in zoveel verschillende outfits op de foto´s staat.

Bob Lenderink als Boerenkool de Rothschild en z´n vrouw Pien als bunny

Bob en Pien Lenderink in heel andere outfits

In de vergeelde Scrums van 1948 is geen verslag van het feest te vinden. Wel is er een foto van een tekening “ter herinnering aan ons bal masqué ter viering van het 15 jaar bestaan van RC ´t Gooi”. Het is Ben Hosman, verkleed als de dood. Maar op zijn mantel staat vermeld ”Orde van de Kluif”. En dat is dan wel weer om te lachen!

Meer weten over Gooise feesten? Ga naar:

Eerste lustrum 1938

12 1/2 jaar RC ´t Gooi

Feest in de Promers kazerne

 

 

 

Comments are closed.