Dit verhaal is deel 6 van de serie “De kleuterjaren van het Nederlandse rugby: 1918 – 1932”.
Maar het liep anders. Het Noordelijk Sportblad van 19 mei berichtte dat Rotterdam zich terugtrok. Het was examentijd; ze slaagden er niet in een vijftiental op de been te brengen. Groningen won dus reglementair. Het kwam zo op 10 wedstrijdpunten, net als Amsterdam. Ze moesten een beslissingswedstrijd om het landskampioenschap spelen. Deze vond op 16 mei 1921 (Tweede Pinksterdag) plaats op het Herculesveld in Utrecht. Na 2 x 35 minuten was de stand nog 0-0. De aanvoerders besloten nog 15 minuten door te spelen. De enige try van de wedstrijd werd in die extra tijd gescoord door de Groningers. Forward werd zo met een minieme 3-0 voorsprong de eerste Nederlandse rugbykampioen. Een bondsbestuurslid wenste het winnende team geluk en overhandigde de Forward-aanvoerder namens de bond een zilveren medaille.
Zo werd ruim 100 jaar geleden de eerste Nederlandse Rugby Bond opgericht. De eerste rugbycompetitie vond plaats. De eerste nationale kampioen werd gehuldigd. Met slechts vier deelnemende teams, maar toch! Bij die competitie was de inbreng groot van de Zuid-Afrikaanse studenten in de teams van Amsterdam, Groningen en Rotterdam. Bij de Delftenaren speelde slechts één Zuid-Afrikaan mee, J.L. Schurink, de Delftse mede-oprichter, leermeester en trainer.
Ook de rugbybond was in die tijd van micro-omvang. Vrijwilligers uit de verschillende verenigingen vormden het bondsbestuur. Om ze enigszins uit de anonimiteit te halen volgen hier de namen van de leden van het bondsbestuur 1920-1921. Een foto hebben we helaas niet! W.L.Z. v.d. Vegte (voorzitter, Den Haag), C. Steenhoek (secretaris-penningmeester, Delft), R. Jentink (Groningen), J.L. Schurink (Delft), M.H. Steyn (Amsterdam).
Meer hierover lezen? Ga naar: