Jaren 1913-1923

5 – De eerste Nederlandse rugbycompetitie, 1920 – 1921

Dit verhaal is deel 5 van de serie “De kleuterjaren van het Nederlandse rugby: 1918 – 1932”.

Sport Illustratie, 9 februari 1921, Forward-DSR-C in Deventer, het team van Forward

In het Noordelijk Sportblad van 3 november 1920 staat een verslag van de eerste wedstrijd in de competitie van de Nederlandse Rugby Bond. De Groningsche Rugby Club Forward speelde tegen de Amsterdamsche Studenten Rugby Club, op zaterdag 30 oktober in Groningen. De opstellingen van beide teams staan vermeld. Met namen als De Villiers, Reitz (2x), Steyn en Naudé (Amsterdam) en Van der Merwe, Lindeque, Viljoen, Uys en Serfontein (Groningen) is het niet moeilijk te raden dat er in beide teams veel Zuid-Afrikanen speelden. De wedstrijd verliep geanimeerd. Lang ging het gelijk op. De Groningers wisten twee tries te scoren, die niet geconverteerd werden. Dat leidde tot een 6 – 0 eindstand.

Stadion Amstelveenseweg in Amsterdam

Op zaterdag 12 februari 1921 speelden Amsterdam en Groningen opnieuw tegen elkaar. Volgens de Nederlandsche Sport van 19 februari 1921 was dit weer in het kader van de bondscompetitie, deze keer in het Stadion te Amsterdam. Er was veel publieke belangstelling. De Amsterdammers waren superieur. Hun voorwaartsen maakten het de Groningers bijna altijd onmogelijk bewegingen via de driekwarten op te zetten. De 18-0 overwinning “mag echter niet worden beschouwd als een betrouwbare weerspiegeling van de krachten van de betreffende spannen”, volgens de krant.

Sport Illustratie, 9 februari 1921, competitie, Delft-Forward in Deventer, het Delftse team

Op 19 maart 1921 schreef Nederlandsche Sport over de competitiewedstrijd Groningen – Delft. Die was een week eerder gespeeld in het Sportpark te Nijmegen. De Groningers waren van meet af aan de sterksten. Bij rust waren er twee tries gescoord. Die werden niet geconverteerd: 6-0 dus. In de tweede helft scoorden beide teams. De stand liep op tot 17-3. Opmerkelijk in het verslag is het gebruik van de Zuid-Afrikaanse term “renners” voor de driekwarten.

Een maand later speelden Forward en Rotterdam tegen elkaar. Dat was op zaterdag 23 april, op het Groningse Groenesteyn. Het overwicht van de Groningers was nog wat groter dan tegen Delft. De eindstand 26-0 spreekt duidelijke taal. Als excuus voor de Rotterdammers voerde het Noordelijk Sportblad in haar verslag van 27 april 1921 de onvolledigheid van hun team aan. De competitiestand van dat moment leidde tot Noordelijke trots:

Gespeeld

Winst Verlies  Punten Evenwicht

Puntengem.

81-20

69-39

Delft

30-33

Rotterdam

0-54

Indien men hierbij in aanmerking neemt dat de eenige ontmoeting, die den Groningers nog rest, een uit-wedstrijd tegen Rotterdam is, bemerkt men dat de mannen van Bronkhorst een prachtkans hebben met Amsterdam gelijk te komen. Indien men hierin slaagt, is volgens de N.R.B.-reglementen een beslissingsmatch tegen de hoofdstedelijken noodig.

Play up, Forward!” schreef het Noordelijk Sportblad.

Meer hierover lezen? Ga naar:

0 – De kleuterjaren van het Nederlandse rugby: 1918 – 1932

De rugbyers van AFC Quick