Menu

Jaren 1913-1923

3 – De eerste Nederlandse Rugby Bond, 1920 – 1923

Dit verhaal is deel 3 van de serie “De kleuterjaren van het Nederlandse rugby: 1918 – 1932”.

Delftsche studenten-almanak 1921; oprichting rugbybond.

Op 15 maart 1920 stond er in De Courant een verhaal over de op 13 maart 1920 opgerichte Nederlandse Rugby Bond. Die was op initiatief van de rugbyclubs in Delft en Amsterdam tot stand gekomen. Naast deze twee verenigingen waren er ook rugbyclubs in Amersfoort (Quick) en sinds kort in Groningen (Forward). Er was een voorlopig bondsbestuur gekozen. Dat bestond ter besparing van tijd en kosten alleen uit Delftenaren!

De nieuwe bond stelde zich ten doel:

  • de propaganda voor rugby krachtig voort te zetten
  • de rugbyers aan te zetten tot meer en intensiever trainen
  • het instellen van een competitie
  • het publiceren van een reglement (de spelregels)
  • het selecteren van spelers voor het Nederlands vijftiental, via een selectiewedstrijd Delft-Amsterdam op 20 maart 1920 op het HVV-terrein in Den Haag.

De rugbybond ging voortvarend van start. Een Engels team, de Northern Wanderers, zou met Pasen enige propaganda-wedstrijden in Nederland komen spelen. Op Goede Vrijdag tegen de Delftsche Studenten in Rotterdam, op eerste Paasdag in en tegen Amsterdam en op tweede Paasdag tegen het Nederlands vijftiental in Den Haag. De competitie zou het komende seizoen (1920 – 1921) al ingaan. Het reglement was al geschreven (de vertaalde regels van de Rugby Football Union) en moest alleen nog gepubliceerd worden. Wel moesten er nog wat praktische hindernissen overwonnen worden. Met name het vinden van geschikte (voetbal) velden was niet makkelijk. Ook voetballers speelden graag met Pasen tegen hun gasten.

Meer lezen over deze periode? Ga naar:

Voorspel tot een rugbybond.

De rugbyers van AFC Quick.

Comments are closed.